top of page

Checklista för en Eremitplats

Kul att du vill ha en Eremitplats och vara med och skapa nästa generations naturturism! 

För att göra det enkelt har vi har listat våra bästa tips på hur du får en uppskattad Eremitplats.

Eremitplatsen

En eremitplats är en plats i naturen som har det där lilla extra och som du själv skulle vilja övernatta på. Det är viktigt att det känns lite ombonat på platsen, så att gästerna vet att de har hamnat rätt. En liten bänk eller en eldstad kan göra hela skillnaden. Gäster som är nöjda kommer ofta tillbaka, och då inte ovanligt att de tar med en kompis (om du har valt att tillåta detta).

Piffa platsen

Röj bort sly, buskar och träd. Röj för att skapa ljus till marken, framhäva utsikt eller ta fram en mångfald av träd. Lövträd bör favoriseras framför barrträd och låt gamla eller döda träd få stå kvar. Men ta inte ner allt, röj i omgångar och gå runt och betrakta.  Tänk på göra låga stubbar då dina gäster inte ska behöva snubbla.

Kör undan avverkade träd och buskar. Det tar flera år innan naturen förvandlar avverkningsrester till mull. Gästerna kommer uppfatta detta som att det är skräpigt på platsen. 

Håll det röjt runt vägen dit, och håll blicken högt. Husbilar är breda och tänk på att de

ofta har parabolantenner m.m. på taket som kan fastna i hängande grenar.

Lutning

Grundregeln är “ju mindre lutning desto bättre”. En del husbilar har hydrauliska stödben och klarar att stå på lutning, medan andra kräver mycket jämnt underlag.

Om det är lite lutning på platsen, lägg gärna fram ett par brädbitar som gästen kan använda vid behov, särskilt viktigt om du tar emot husvagnar.

Kuperad terräng/väg

En liten husbil kan klara backar bra, medan en framhjulsdriven bil med husvagn kan få problem redan vi mindre lutningar. Var tydlig i din annonstext om framkomligheten är begränsad, och kryssa bara i de fordonsslag som du är helt säker på kommer fram till platsen.

Mysig och säker eldplats 

Eld är en fantastik mys- och frihetsfaktor som uppskattas på kvällen när det börjar bli kallt och rått. Gör det enkelt för gästen att få tillgång till ved. Ställ dit en spann om det finns vatten i närheten så att det enkelt går att släcka elden. Finns det inte vatten i närheten är det extra viktigt att eldningsplatsen är gjord på ett säkert sätt.   

Båt

Båt är inget måste, men vi vet att det är mycket uppskattat och kommer att ge dig fler gäster. Du kan antingen välja att inkludera båten i priset eller ta en slant extra för den. 

Flera platser

 Det går naturligtvis bra att ha flera eremitplatser på samma fastighet, men undvik att placera dem inom hör- och synhåll från varandra. 

Kompisplats

En gäst kan välja att "ta med en kompis", d.v.s. att gästen bjuder in ytterligare en eller två bilar, om du som eremitplatsägare har ställt in att detta skall vara möjligt i din annons. Det är ganska vanligt att campare kommer i grupp. Du får då dubbelt betalt för platsen. Kompisbokningar tenderar att bli fler när man fått en etablerad plats.

Annonsen på Eremit

Bilder är viktigt och lägg gärna till många bilder till din annons. Människor har lättare att ta till sig bilder än text. 

Försök att skriva säljande och att en bra historia om en plats kan göra hela skillnaden. Framhäv gärna djur- och naturvärden på platsen. Fiske är uppskattat, så om det finns fiskemöjlighet är det bra att framhäva detta. Beskriv i annonsen om fiskekort behövs, och hur man i så fall köper ett. Inkludera sjöns namn och gärna en länk till rätt fiskekort i iFiske. 

Undvik ordet "ställplats" då detta associeras med flera fordon på samma yta. Klicka gärna på den engelska flaggan i hörnet och skriv en engelsk översättning. Om du är osäker på att skriva en annons på engelska så sker en automatöversättning.

Det är du som sätter priset. Titta gärna i appen vad andra tar för sina platser. Räkna med att det tar ett tag att arbeta upp ett kundunderlag till din plats.

Hjälp gästerna att hitta dit

Genom att lägga ner lite energi på att göra det enkelt att hitta för dina gäster så minskar du risken att de kör fel och måste ringa efter hjälp.

Skyltning i form av en enkel Eremitskylt (går att beställa av oss) uppskattas av gästerna och gör dem trygga med att de är på rätt plats, men det är inget krav. 

Om det är svårt att navigera till platsen genom skogen kan man sätta en eremitskylt vid rätt avtagsväg.

Finns vägbom rekommenderar vi att man sätter ett Eremitklistermärke (beställes av oss) på bommen så att gästen vet att de kommit rätt.

Om du har en “motortrafik förbjuden”-skylt eller liknande rekommenderar vi att du sätter antingen en Eremitskylt eller klistermärke på eller vid skylten för att göra det tydligt att våra besökare kan passera.

Eremitplattformen erbjuder att man kan sätta upp en viss rutt som leder till platsen, d.v.s. att du anger koordinater som gästen hänvisas via om de navigerar via appen. 

Det är särskilt viktigt att använda denna funktion om det finns alternativa vägar med låg framkomlighet eller återvändsgränder. Be oss om hjälp om du har svårt att konfigurera din rutt.

Om platsen ligger utanför vägnätet som finns i Google Maps kan det vara bra att i texten skriva koordinaterna till avtagsvägen, och sedan skylta därifrån.

Vägbom 

Tänk på att fylla i koden till bommen i annonsen på Eremit under "Extra meddelande vid bokning". Kunden får då koden i sin bokningsbekräftelse.

Vändplan

Kan du vända med vanlig personbil så kan du vanligtvis vända med en mindre husbil eller campervan.

För större husbilar kan det vara svårt att avgöra då det beror på fordonets storlek och gästens manövreringsvana, så var hellre lite försiktig i vad du lovar. Om husvagn kräver att man kopplar bort den för att vända, skriv det gärna i annonstexten

Friluftsliv

Står det ofta campare på platsen idag? Det är svårt att erbjuda en plats som redan idag frekventeras av fricampare som eremitplats. Gäster som har bokat förväntar sig att det finns plats och att ingen annan står där.

Om det är mycket andra människor i rörelse på platsen, till exempel vandringsleder, se till att det framgår tydligt i annonstexten.

Interaktion

Ingenting slår ett personligt bemötande. Lyssna nyfiket om gästen har förbättringsförslag, och återkoppla gärna till oss på Eremit om det är något vi behöver veta eller kan göra bättre kring bokningssystemet.

Kunden kan skriva en recension av platsen. Goda recensioner kommer att ge fler besökare. Ett personligt bemötande är ett bra sätt att få goda omdömen. Om du får kritik, fundera på om du kan bli tydligare i din annons och skapa mer korrekta förväntningar. 

Skräp

Nedskräpning är ytterst ovanligt eftersom du och gästen har fått varandras kontaktuppgifter vid bokningen. Skulle nedskräpning mot förmoda ske blockeras gästen omedelbart från vår plattform för vidare bokningar.

Tillstånd

Infrastruktur inom ramen för jord- och skogsbruk, till exempel vägar och vändplaner,  är i normalfallet inte tillståndspliktigt. Är det en enskild väg så är det du som markägare som bestämmer vem som får nyttja den, och vem som eventuellt får parkera.

 

Om du däremot genomför nya anläggningsarbeten i syften som inte går att härleda till de areella näringarna kan du behöva bygglov och ev. strandskyddsdispens. Hör med din kommun om du är osäker.

Frågor

Frågor?

Hör av dig om det är något vi har missat? Vi svarar såklart på alla frågor och uppdaterar den här sidan kontinuerligt.

Axel  0702 - 13 23 55  

Larz 0727 - 43 06 49   

Support@eremit.app

bottom of page